Sigur Rós

Sigur Rós

Οι Sigur Rós  είναι Ισλανδικό post-rock συγκρότημα με μινιμαλιστικά, ambient και σουγκέιζινγκ (shoegazing) στοιχεία. Το όνομα σημαίνει στα Ισλανδικά τριαντάφυλλο νίκης .
Οι Γιον Θορ Μπίργκισσον (Jón Þór (Jónsi) Birgisson), Γκέοργκ Χολμ (Georg Holm) και  Ágúst Ævar Gunnarsson  δημιούργησαν το γκρουπ στο Ρέυκιαβικ τον Αύγουστο του 1994. Το όνομά τους προέρχεται από την αδερφή του Γιόνσι, Σιγκουρρός (Sigurrós), που γεννήθηκε την ίδια μέρα. Σύντομα κέρδισαν μια δισκογραφική συμφωνία με μια τοπική δισκογραφική εταιρεία, την Μπαντ Τέιστ (Bad Taste). Το 1997 κυκλοφόρησαν το Von (Ελπίδα) και το 1998 μια συλλογή με ρεμίξ με το όνομα Von brigði που αποτελεί Ισλανδικό λογοπαίγνιο: Vonbrigði σημαίνει απογοήτευση, αλλά Von brigði σημαίνει αλλαγή ελπίδας.
Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με το Ágætis Byrjun (Μία καλή αρχή) το 1999 για το οποίο η μπάντα συνεργάστηκε με την Kjartan Sveinsson. Η φήμη του άλμπουμ διαδόθηκε από στόμα σε στόμα τα επόμενα δύο χρόνια. Οι περισσότεροι κριτικοί παγκοσμίως το χαρακτήρισαν ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της εποχής του και πολύ σύντομα το συγκρότημα βρέθηκε να παίζει με τους Radiohead και άλλα μεγάλα ονόματα της ροκ και εναλλακτικής σκηνής. Δύο τραγούδια, το πρώτο σίνγκλ του Ágætis Byrjun, το Svefn-g-englar και μια ζωντανη εκτέλεση του ακυκλοφόρητου ακόμη "Njósnavélin" (που έγινε αργότερα το "Untitled #4") εμφανίστηκαν στην ταινία του Κάμερον Κρόου, Vanilla Sky.
Μετά την κυκλοφορία του Ágætis Byrjun, το συγκρότημα έγινε ακόμα πιο γνωστό για το στυλ παιξίματος της κιθάρας από τον Μπίργκισσον με το δοξάρι τσέλου, οξυμένο με ηλεκτρονική αντήχηση, που δημιουργούσε ένα σαρωτικό, ρευστό ήχο μοναδικό για ηλεκτρική κιθάρα.

Μέλη του Συγκροτήματος
    Jón Þór "Jónsi" Birgisson: φωνητικά/κιθάρα
    Georg "Goggi" Hólm: μπάσο
    Orri Páll Dýrason: ντραμς (από το 1999)
Πρώην Μέλη
    Ágúst Ævar Gunnarsson: ντραμς (1994-1999)
    Kjartan "Kjarri" Sveinsson: πλήκτρα (1998-2013)

Πηγή